سهام عدالت نوعی از سهام است که شامل شرکتهای دولتی است و برای کاهش سهم دولت در بنگاههای اقتصادی و توزیع ثروت بین افراد جامعه به وجود آمد. برای آشنایی با نحوه فروش، دریافت سود سهام عدالت تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید.
اخیراً مجوز فروش سهام عدالت برای افرادی که مدیریت مستقیم سهام عدالت را انتخاب کردهاند بهوسیله دولت صادر شد. فروش سهام عدالت در 3 مرحله و به دو روش ممکن است.
روش اول فروش سهام عدالت توسط بانکها است و روش دوم فروش این سهام توسط مالک آن است و بهوسیله کارگزاریهای رسمی که در بازار بورس فعالیت دارند انجام میشود.
دولت در چند سال گذشته باهدف یاری به اقشار ضعیف جامعه سهام عدالت را مانند یک یارانه نقدی برای این گروه از افراد عرضه کرد که مدیریت آن نیز به دست خود آن بود و تنها مبلغی را سالیانه بهعنوان سود سالیانه سهام عدالت بهحساب صاحبان آن واریز میکرد. اما از آغاز سال 1399 دولت تصمیم گرفت این سهام را آزادکرده و مدیریت آن را به دارندگان سهام بدهد.
مهمترین دلیل دولت از آزادسازی سهام عدالت، کمک به بازار بورس، افزایش نقدینگی این بازار، کاهش بیکاری و افزایش درآمد جامعه به این روش است.
همه افرادی که مدیریت مستقیم را برای سهام عدالت خود انتخاب کردهاند امکان انجام هرگونه معامله را بر سهام خود دارند و بهراحتی میتوانند بهوسیله کارگزاریهای رسمی موجود در بازار بورس بهترین کارگزاری را انتخاب نموده و برای انجام معاملات خود اقدام نمایند.
افرادی که قصد دارند سهام عدالت خود را بفروشند میتوانند از طریق مراجعه به بانکها و کارگزاریها اقدام نمایند.
ارتباط آزادسازی و فروش سهام عدالت
همانطور که قبلاً نیز بیان شد مقدمه فروش سهام عدالت داشتن مجوز مدیریت مستقیم آن توسط مالک است. در حقیقت با اعلام دولت همه دارندگان سهام عدالت مجاز به انتخاب دو روش برای مدیریت سهام خود بودند. در روش اول که غیرمستقیم نام دارد فرد به دولت این اجازه را میدهد تا بهجای او با سهامی که دارد در بازار بورس معامله کند و قسمتی از سود سالانه را به حسابش واریز نماید.
در این روش، سهام این افراد به سایر شرکتهای سرمایهگذار استانی واگذار میشود و این شرکتها بعد از پایان معامله با این سهمها در بازار بورس، سود سالانه را بهحساب شخصی افراد واریز مینمایند.
ولی در روش دوم که مدیریت مستقیم است؛ افراد شخصاً مسئولیت مدیریت سهام خود را برعهده دارند که در این حالت دو گزینه پیشروی آنها وجود دارد:
- نگهداری سهام عدالت و آغاز معامله بر آن در بورس:
اگر افراد این روش را برگزینند لازم است ابتدا در سامانه سجام ثبتنام کنند و برای دریافت کد بورسی به یکی از کارگزاریهای مربوطه مراجعه نمایند و پس از ثبتنام اقدام به انجام معامله در بازار بورس نمایند.
- فروش سهام عدالت:
فروش سهام عدالت در سه مرحله انجام میگیرد و بدین صورت است که 30 درصد اولیه سهام عدالت در خرداد سال 99 برای سهامداران آزاد گردید و 30 درصد بقیه در تیر 99 آزاد شد.
افرادی که روش مدیریت غیرمستقیم را برای سهام عدالت خود در نظر گرفتند اگر در سامانه سجام عضو نیستند ابتدا باید به سایت sejam.ir مراجعه کنند و پس از احراز هویت و دریافت کد بورسی لازم است به سایت ddncsdiran.ir مراجعه کرده و در بخش سهام عدالت در این سامانه میزان دارایی سهام عدالت خود را مشاهده نمایند.
بعد از مشاهده دارایی سهام عدالت باید به سامانه معاملات کارگزاری خود مراجعه نمایید و در قسمت تغییر کارگزار ناظر، بهصورت اینترنتی نماد استانی خود را برگزیده و درخواست خود را برای انتقال نماد سهام عدالت خود به پرتفوی کارگزاری ثبت نمایند. این نماد حدود 48 ساعت بعد به پرتفوی فرد ضمیمه میشود. در آخر شخص میتواند به پنل کارگزاری مراجعه کرده و نماد خود را انتخاب کرده و اقدام به فروش کند.
فروش سهام عدالت بهوسیله بانکها
با انتخاب این روش، فرد صاحب سهام به بانکی که با استفاده از آن سود سهام عدالت خود را قبلاً دریافت میکرده مراجعه مینماید و فرم در خواست فروش 30 درصدی سهام خود را کامل میکند و آن را به مسئول بانک میدهد و یا از طریق سایت آن بانک درخواست خود را برای فروش سهام عدالت ثبت مینماید. پس از انجام این مراحل، بانک موردنظر مسئولیت فروش سهام را عهدهدار میشود و به فروش سهام عدالت بهصورت بلوکی در بازار بورس اقدام مینماید. سرانجام نیز سود حاصل از فروش سهام عدالت را بهحساب شخص مالک سهام واریز میکند.
سهامداران با کد ملی خود میتوانند سهام عدالت خود را بفروشند، ولی مهمترین معایب این روش نداشتن قدرت لازم برای تصمیمگیری صاحب سهام عدالت است و تصمیم این که سهام به چه کسی فروخته شود بر عهده خودبانک است.
خلاصه مقاله
ما در این مقاله به معرفی سهام عدالت پرداختیم و روشهای فروش و آزادسازی آن را بیان کردیم و گفتیم میتوان از طریق بانکها و کارگزاریها اقدام به فروش نمود.