مقالات

متاورس چیست و آینده متاورس چگونه خواهد بود

متاورس چیست و آینده متاورس چگونه خواهد بود

متاورس چیست و آینده متاورس چگونه خواهد بود؟ متاورس (Metaverse) یک واژه‌ مرکب متشکل از (meta) به معنی فراتر و (universe) به معنی جهان است و از همین رو می توانیم این کلمه رو فراتر از جهان ترجمه کنیم. این اصطلاح نخستین بار در کتاب علمی‌تخیلی سقوط برفی (Snow Crash) با نویسندگی نیل استفنسون امریکایی در سال ۱۹۹۲ به کار برده شد. استفنسون از واژه متاورس برای توصیف واقعیت مجازی استفاده می کرد. که در اون قهرمان داستان در قالب آواتارِ خودش با بقیه معاشرت می‌ کنه، خرید می‌کنه و حتی دشمنان دنیای واقعی خودش رو شکست میده. البته مفاهیم واقعیت مجازی و دنیایی شبیه متاورس پیش از کتاب سقوط برفی، در سال 1984 و با رمان نورومنسر (Neuromancer) نوشته ویلیام گیبسون مطرح شده بود. در واقع پروژه (Metaverse) شبکه ‌ای گسترده از محیط‌ های مجازی همیشه فعال و آنلاین است، که افراد می توانند در قالب آواتار خود یا به کمک عینک ‌های واقعیت افزوده با همدیگه و اشیا دیجیتال اطراف ارتباط برقرار کنند.

واقعیت مجازی (VR)

از سوی دیگر ما تکنولوژی واقعیت مجازی (VR) را داریم که به شکل کامل، تجربه‌ای مجازی قلمداد می‌شود و واقعیت‌های تخیلی را بهبود می‌بخشد. تکنولوژی VR همیشه به یک هدست نیاز دارد و این کاربران هستند که در دنیای آن توسط یک سیستم دیگر کنترل می‌شوند. درکنار Oculus VR که صرفا مختص سخت‌افزار پی‌سی و بازی‌های این پلتفرم است، پلی استیشن هم هدست واقعیت مجازی PlayStation VR را عرضه کرده که تجربه بازی‌های VR را به بهترین شکل ممکن در اختیار کاربران قرار می‌دهد. گیمرها توسط این هدست‌ها وارد دنیای مجازی می‌شوند و با قرارگیری در قالب کاراکتر اصلی بازی، دنیای پیرامون خود را به شکلی متفاوت تجربه می‌کنند. البته علی‌رغم گذشت سال‌ها از عرضه این هدست‌ها، کماکان این تکنولوژی راه زیادی تا بلوغ خود در پیش دارد و باید منتظر ماند و دید در آینده چه نقشی قرار است در شکل‌گیری و توسعه دنیای متاورس ایفا کند.

سه کاربرد اصلی بلاک‌چین در متاورس:

تمرکززدایی و تعامل‌پذیری: تکنولوژی بلاک‌چین به عنوان زیرساخت و پایه متاورس، ماهیت نامتمرکز این جهان مجازی را تضمین می‌کند. بدون تمرکز زدایی، متاورس‌های مختلف به جهان‌های جداگانه‌ای از یکدیگر تبدیل می‌شوند و تعامل آنها به سختی امکان‌پذیر است.

ایجاد یک نظام مالی مستحکم: براساس پیش‌بینی بانک‌ سرمایه‌گذاری گلدمن ساکس (Goldman Sachs)، متاورس می‌تواند به فرصتی ۸ هزار میلیارد دلاری تبدیل شود. حتی اگر کسری از این پیش‌بینی به واقعیت تبدیل شود، با بازار عظیمی مواجه هستیم که طبیعتا به یک نظام مالی قدرتمند نیاز دارد.

بسیاری از پلتفرم‌های متاورس مانند دیسنترالند و غیره از رمز ارز به عنوان ارز رایج جهان‌های مجازی خود استفاده می‌کنند و رمز ارزها ممکن است در آینده به متاورس‌ شرکت متا و مایکروسافت نیز ورود پیدا کنند.

ثبت مالکیت دارایی‌ها در متاورس: همانطور که در جهان فیزیکی برای تایید مالکیت دارایی‌ها سندی به نام هر فرد صادر می‌شود، برای انتقال و یا خرید و فروش دارایی‌های متاورسی هم باید مالکیت آنها را ثبت کرد.

NFTها یا توکن‌های غیرمثلی امکان ثبت مالکیت دارایی‌های متاورسی و دیجیتالی را فراهم می‌کنند. NFT توکن‌هایی منحصر به فرد هستند که یک دارایی دیجیتالی (و در برخی موارد فیزیکی) را نمایندگی می‌کنند و به عنوان سند مالکیت آن در بلاک‌چین به ثبت می‌رسند.

ارز متاورس چیست؟

متاورس به‌عنوان شبکه‌ای از جهآن‌های مجازی منحصربه‌فرد با کارکردهای مختلف تعریف می‌شود که بلاک‌چین و ارزهای دیجیتالی به یکی از بخش‌های مهم در آن تبدیل شده‌اند. از زمانی‌که مارک زاکربرگ نام فیسبوک را به متا (Meta) تغییر داد، توانست توجه بسیاری از افراد فعال در حوزۀ ارزهای دیجیتال را به متاورس جلب کند. یکی از فعالیت‌هایی که درهای سرمایه‌گذاری را در متاورس برای کاربران باز کرد، خرید ارزهای دیجیتالی است که در این حوزه ایجاده شده‌اند. کاربران می‌توانند با استفاده از ارزهای دیجیتال در حوزۀ Metaverse ، زمین‌ها و ساختمآن‌های مجازی خریداری کنند و با فعالیت روی زمین‌ها و ساختمآن‌ها درآمد کسب کنند. این عملیات از طریق مبادلۀ ارزهای دیجیتال انجام می‌شود که می‌توان از طریق بازی‌های این حوزه به دست آورد و یا آن‌ها را از صرافی‌ها خریداری کرد.

علت اهمیت فناوری متاورس:

با فراگیر شدن ویروس کرونا، بسیاری از کلاس‌های درس و جلسه‌های کاری به سمت سیستم آنلاین رفتند. بزرگ‌ترین مشکل کلاس‌های درس و جلسه‌های آنلاین کاهش تعامل افراد نسبت به شرایط حضوری است. متاورس نیز به دنبال ایجاد تعامل بیشتر میان دنیای فیزیکی و مجازی است که شما می‌توانید با استفاده از ابزارها و فضایی که ایجاد می‌شود، طی زمانی که در یک جلسه آنلاین شرکت می‌کنید تعامل بیشتری با افراد دیگر داشته باشید. برای مثال، اگر شما یک کارمند دورکار باشید، در دنیای متاورس می‌توانید یک میز کار مخصوص خود را داشته باشید و با کمک عینک‌های مخصوص در ساعت مشخص پشت میز کار خود حاضر شوید و شروع به کار کنید. آینده جهان با متاورس به‌گونه‌ای است که شما می‌توانید بدون آنکه از منزلتان خارج شوید با استفاده از ابزار و شرایطی که فراهم می‌شود می‌توانید به‌صورت مجازی در اتاق کارتان حضور داشته باشید، روی کار خود متمرکز شوید و از همه مهم‌تر با همکاران و فضای کاری خود تعامل و همکاری داشته باشید.

حضور در دنیای متاورس فقط به جلسات کاری ختم نمی‌شود و می‌توانیم از این فرصت برای برگزاری مهمانی‌ها، دورهمی و گردهمایی نیز استفاده کنیم. برای مثال می‌توانید جشن تولد خود را در فضای متاورس برگزار کنید و دوستان شما با آواتارهای خود در این فضا حضور داشته باشند.

سه سناریو محتمل برای آینده متاورس:

سناریو اول:

متاورس فقط برای مواردی که در آن‌ها کاربرد دارد مانند بازی‌ها، محدود خواهد شد و هرگز به یک پلتفرم همه منظوره تبدیل نخواهد شد.

در این سناریو این فضای دیجیتال جدید صرفا برای کاربردهای خاص از طرف مصرف‌کنندگان مورد استقبال قرار خواهد گرفت، پلتفرم هایی مانند بازی، ورزش، سرگرمی و برخی از خرده‌فروشی‌ها. همین‌طور سازمان‌ها صرفاً از متاورس برای کنفرانس‌های مجازی و آموزش و موارد این چنینی استفاده خواهند کرد. در این سناریو احتمالی قوانین و مقررات برای هر کشور در متاورس متفاوت خواهد بود.

متاورس در آینده صرفاً یک بازار تخصصی برای کاربردهای خاص خواهد بود که مکمل فناوری‌های دیگر است، اما جایگزین آن‌ها نمی‌شود.

سناریو دوم

یک پلتفرم واحد وجود نخواهد داشت بلکه تعداد زیادی از شرکت‌های فعال در حوزه فناوری، پلتفرم های متفاوت ایجاد خواهند کرد. در این صورت یک بازار بسیار متمرکز ایجاد خواهد شد که در آن رقابت بسیار زیاد است. این مدل از متاورس باعث نوآوری‌های فنی در سخت‌افزار و نرم‌افزارها خواهد شد. اکوسیستم‌های متاورسی در این سناریو از طریق تولید محتوای انحصاری و مشارکت رقابت خواهند کرد و پلتفرم‌های خودگردان و موثر ایجاد می‌کنند.

در این سناریو متاورس آینده یک سری از اپلیکیشن ها خواهد بود که توسط رهبران فناوری مدیریت می‌شود.

سناریو سوم

در سناریو سوم که از آن به Big Bang هم یاد می‌شود، یک فضای دیجیتال سه بعدی قابل تعامل خواهیم داشت که از طریق آن بیشتر فعالیت‌های روزانه را انجام می‌دهیم.

در این سناریو یک رابط کاربری یکپارچه بین دنیای فیزیکی و دیجیتال خواهد بود که هویت افراد در آن معادل با هویت فیزیکی در نظر گرفته می‌شود. در این مدل هیچ شرکت واحدی ارائه‌دهنده متاورس نخواهد بود بلکه یک سیستم قابل تعامل و پذیرش همگانی ایجاد خواهد شد که دارای قوانین سخت گیرانه، مالکیت، حریم خصوصی دیجیتال و امنیت خواهد بود.

متاورس در آینده به شکل مهاجرت کامل از اینترنت امروزی خواهد بود به شکلی که اکثر مشاغل و مصرف‌کنندگان در آن به فعالیت‌های روزمره خواهند پرداخت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *