ترندهای کسب و کار در سال 2023 چه خواهد بود؟
پایداری زیست محیطی
سازگاری با محیط زیست در میان کسب و کارها یک قانون است اما برخی از کسب و کارها آن را نادیده میگیرند. در حالیکه در سراسر جهان کسب و کارها تلاش میکنند محصول خود را در پکیجهای دوستدار محیط زیست ارائه دهند، در ایران هنوز کسی در این باره اقدام جالب توجهی نکرده است.
استخدام بر مبنای مهارت
در گذشته استخدام در شغلهای سنتی تنها بر پایه رزومه تحصیلی و شغلی افراد صورت میگرفت اما امروزه نیاز به نیروهایی است که مهارتهای متنوعی داشته باشند تا بتوانند از فناوری به نفع کسب و کارها استفاده کنند. به همین دلیل هم شرکتها از فرایند مدیریت استعدادها استفاده میکنند. بعید نیست در آیندهای نه چندان دور بازار کنکور هم از رونق بیفتد و مهارتافزایی جایگزین کسب دانش تئوری شود.
دورکاری
با ظهور ویروس کرونا و بیماری کووید 19 بسیاری از کسب و کارها دچار تغییراتی به خصوص در ارتباط با حضور نیروها در محل کار شدند. کار از راه دور و یا اصطلاحا دورکاری ساختارهای سازمانی سنتی را تغییر داده است و پیشبینیها اینطور نشان میدهد که در آینده درآمد و ارزش افراد در سازمان براساس وظایف او مشخص شود، نه مقدار زمانی که به طور فیزیکی در شرکت گذرانده است.
بلاکچین
بلاکچین یکی از ترندهای جوان در حوزه فناوری اطلاعات است. در سال 2024، بلاکچین همچنان در حال رشد و تکامل خود خواهد بود و کاربردهای جدیدی در صنایع مختلف از جمله امور مالی، مدیریت زنجیره تأمین و صنایع دیگر پیدا خواهد کرد. کسب و کارها میتوانند از بلاکچین برای بهبود امنیت و شفافیت در فرایندهای خود استفاده کنند.
با وجود پیشرفتهای چشمگیر بلاکچین در سالهای اخیر، میتوان انتظار داشت که کسبوکارها در سال 2024 از این تکنولوژی در بسیاری از صنایع استفاده کنند. با قابلیتهای بلاکچین برای افزایش امنیت و شفافیت در تراکنشهای مالی و تجاری، میتوان از آن برای بهبود فرایندهای کسب و کار و کاهش هزینهها استفاده کرد.
به عنوان مثال، برای صنایع بانکی و مالی، بلاکچین میتواند بهبود قابل توجهی در امنیت و سرعت تراکنشها ایجاد کند. همچنین، بلاکچین میتواند در زمینههایی مانند لجستیک، زنجیره تأمین و ذخیرهسازی اطلاعات به صورت غیرمتمرکز نیز مفید باشد. با استفاده از بلاکچین، میتوان از تغییرات در فرایندهای زنجیره تأمین جلوگیری کرد و تضمین کیفیت محصولات را بهبود بخشید.
پیشگام شدن چین در انرژی پاک
سال سپری شده میلادی، اخباری شگفتانگیز با خود داشت. جهان بیش از یک تریلیون دلار در فناوریهای سبز سرمایهگذاری کرد؛ رقمی که برای نخستین بار از میزان سرمایهگذاری بر سوختهای فسیلی پیشی گرفت. حتی آژانس بینالمللی انرژی که دههها از رشد کند فناوریهای پاک انتقاد میکرد، لحن کلامش عوض شد و اکنون از روشنایی و تغییر «متوقفناشدنی» انرژی سخن میگوید.
بسیاری از مناطق و کشورهای جهان اقدامات خود را سرعت بخشیدند. به عنوان مثال، اتحادیه اروپا ممنوعیت فروش خودروهای احتراقی جدید را برای سال ۲۰۳۵ تصویب کرد و خواهان کنار گذاشتن سوختهای فسیلی شد. فرانسه نیز پروازهای داخلی کوتاه را به نفع قطار ممنوع کرد. اخبار خوب در این زمینه از هرگوشه شنیده میشود. اما چین بیش از همه پیش رفته است. بزرگترین تیتر خبری سال مربوط به شرکت ملی نفت چین، سینوپک بود که اعلام کرد این کشور به اوج تقاضای بنزین خود رسیده است و به دلیل فروش فزاینده خودروهای الکتریکی، مصرف بنزین به زودی کاهش خواهد یافت. برخی تحلیلگران معتقدند که چین ممکن است روند کاهش انتشار کربنش نیز شروع شده باشد. این کشور همچنین ۱۵۰ گیگاوات ظرفیت انرژی خورشیدی جدید به شبکه خود اضافه کرد (این رقم در سال پیش از آن ۸۷ گیگاوات بود). چنین روندهایی اثرات دومینووار فراوان بر بازارها و کسب و کارها خواهند داشت.
سرمایهگذاریهای دیجیتالیسازی رشد خواهند کرد
اگرچه کسبوکارهای کوچک راه درازی را در اتخاذ محصولات دیجیتالی و فناوری طی کردهاند، ۵۷٪ از صاحبان مشاغل کوچک معتقدند که هنوز باید زیرساخت فناوری اطلاعات خود را برای سادهسازی عملیات خود ارتقا دهند.
راهحلهای فنی را پیادهسازی کنید که زندگی را آسانتر میکند و به کسبوکار شما کمک میکند تا به اهدافش برسد. برای مثال، یک کسبوکار SaaS آینده میتواند از یک ابزار اختصاصی برای طراحی یک کسبوکار استفاده کند. فرآیند مدیریت محصول و نظارت بر روند پروژه. به طور مشابه، یک تجارت الکترونیکی می تواند از یک پلت فرم بهینه سازی مسیر حمل و نقل برای تسهیل تحویل سریعتر استفاده کند.
فناوریهای به اوج رسیده را هدف بگیرید
فناوریهایی که تغییردهنده بازی هستند، نظیر فناوریهای 5G، هوش مصنوعی و رایانش ابری در حال رسیدن به نقطه اوج خود برای پذیرش انبوه هستند. برای مثال، تحقیقات صورتگرفته توسط تیمهای پژوهش مکنزی نشان میدهد که شرکتهای سراسر جهان، به دنبال انتقال ۶۰ درصد از املاک مبتنی بر فناوری اطلاعات خود به فضای ابری تا سال ۲۰۲۵ میلادی هستند. هیئتمدیرههای فعال در صنعت، حتی اگر شده با صرفهجویی در هزینهها و بودجههای سرمایهگذاری در زیرساختهای فناوری اطلاعات، باید روی این مهم تمرکز داشته باشند و انرژی خود را روی این ریسکها و تغییرات متمرکز کنند تا جزو نخستین کسانی باشند که تحول را پذیرفته و با آن همسو میشوند.
انجام این کار مستلزم آن است که کارآفرینان و هیئتهای مدیره در بخش صنعت، بودجه خود را برای ارتقای پایههای فناوری اطلاعات که سرعت، امنیت، انعطافپذیری و قابلیت استفاده مجدد را امکانپذیر میکند، به شکلی درست اولویتبندی کنند. این سرمایهگذاریها، سرمایهگذاریهای چندان جذابی نیستند، اما فرآیندهای خودکار، سرمایهگذاری در پایگاههای داده، پاک کردن بدهیهای فناوری و تجدید مداوم معماری فناوری اطلاعات، برای هر کسبوکاری الزامی است تا شانس استفاده کامل از فناوریهای جدید آنلاین را داشته باشد.
برای مدیریت این رویکرد و اولویتبندی درست، دست هیچکس به اندازه هیئتمدیرهها باز نیست. اولویتهای فناوری اطلاعات اغلب توسط واحدها یا بخشهای تجاری فردی شکل میگیرد. سرمایهگذاری در بنیادهای فناوری – فناوری اطلاعات برای فناوری اطلاعات! – به نفع کل تجارت است؛ بنابراین هیئتمدیره را ملزم میکند با مدیریت ارشد همکاری کرده و تلاشها را به بهترین و سودمندترین سمت ممکن هدایت کند. بسیار خوب و تأثیرگذار خواهد بود اگر در تمامی شرکتها و سازمانها، قانونی وضع شود مبنی بر اینکه ۱۵ تا ۲۰ درصد از بودجه کل تحولات فناوری اطلاعات – باید – به این کار بنیادی اختصاص یابد.
البته رهبران و کارآفرینان مجموعه نمیتوانند توقع داشته باشند که هیئتمدیره، بهتنهایی قادر به انجام این کار به بهترین نحو ممکن باشد. برای اینکه هیئتمدیره بتواند در این سطح تعامل داشته باشد، مدیر ارشد فناوری اطلاعات (Chief Information Officer) مجموعه و همچنین مدیر ارشد فناوری (Chief Technology Officer) آن نیز باید گفتوگوهای مستمر و مکرری با تکتک اعضای هیئتمدیره در خصوص اولویتها و نیازهای فنی داشته باشند.