رشد اقتصاد دنیا در 2024 آهسته تر می شود
اکثر اقتصاددانها عقیده دارند اقتصاد دنیا وارد رکود نمیشود اما احتمال یک رکود ملایم در اروپا و انگلیس وجود دارد.
با توجه به دورنمای افزایش دوباره نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا، احتمال کند شدن روند رشد اقتصاد این کشور هم وجود دارد. رشد اقتصاد چین هم آهسته شده و تلاش شرکتها برای یافتن مقاصد مقرون بهصرفهتر برای تولیداتشان شرایط را بدتر خواهد کرد.
برخی از بانکهای بزرگ دنیا انتظار دارند رشد اقتصاد جهان در 2024 به خاطر نرخ بالای بهره، قیمت بالای انرژی و کند شدن رشد دو اقتصاد برتر دنیا، آهستهتر شود. با توجه به نظرسنجی رویترز از اقتصاددانها، پیشبینی میشود اقتصاد جهان 2.9 درصد در سال جاری میلادی و 2.6 درصد در سال آینده میلادی رشد داشته باشد. کاهش رشد اقتصاد دنیا به 3 درصد در 2023 اقتصاد آلمان وارد رکود میشود.
درگیری در خاورمیانه دورنمای اقتصاد دنیا را به خطر میاندازد. اکثر اقتصاددانها عقیده دارند اقتصاد دنیا وارد رکود نمیشود اما احتمال یک رکود ملایم در اروپا و انگلیس وجود دارد.
نرخ بهره
نرخ بهره (به انگلیسی: Interest rate) عبارت است از نرخی که بابت جلوگیری از کاهش ارزش پول پرداختی در امروز و دریافتی در آینده (به دلیل ارزش زمانی پول و نرخ تورم) از وامگیرنده دریافت میشود. همچنین در شرایط متعارف بازار، به منظور جبران فرصتهای سرمایهگذاری وامدهنده، ممکن است مبلغی به عنوان حداقل سود مورد انتظار وامدهنده به این نرخ اضافه گردد. اما فیشر نرخ بهره را اینطور تعریف میکند: نرخ بهره درصد پاداش پرداختی بر روی پول، برحسب پول در تاریخ معین که معمولاً یکسال بعد از تاریخ معین است، میباشد.
بازگشت به هدف
در سال ۲۰۲۳، بانکهای مرکزی با افزایش نرخهای بهره، سودهای قیمتی را با موفقیت کاهش دادند و سرعت تورم را به تک رقمیهای متوسط تا پایین کاهش دادند. با رفتن به سال ۲۰۲۴، تورم باید در بازارهای توسعهیافته به کاهش خود ادامه دهد، در حالی که بازارهای نوظهور ممکن است به دلیل نوسانات قیمت مواد غذایی و انرژی شاهد رکود تدریجیتر باشند.
کارپنتر میگوید: «کاهش تورم در سال ۲۰۲۴ باید بسیار تدریجیتر از سال ۲۰۲۳ باشد، زیرا تورم در اکثر اقتصادهای بازار توسعهیافته نزدیک به هدف است، اما کاملاً به آن نرسیده است.»
رشد اقتصادی
بر اساس پیش بینی صندوق بین المللی پول رشد اقتصادی چین در سال جاری به 5 درصد و هند به 6.3 درصد خواهد رسید. اقتصاد روسیه از رکود خارج خواهد شد و در حالی که سال پیش رشد منفی 2.1 درصدی را تجربه کرده بود در سال جاری رشد مثبت 2.2 درصدی خواهد داشت.
این گزارش متوسط نرخ رشد اقتصادی کشورهای خاورمیانه و آسیای مرکزی در سال جاری میلادی را 2 درصد پیش بینی کرده است.
متوسط رشد اقتصادی کشورهای صادرکننده نفت منطقه نیز 2.2 درصد پیش بینی شده است. ایران با رشد 3 درصدی رتبه چهارم در بین این کشورها از نظر رشد اقتصادی در سال 2023 را خواهد داشت. قزاقستان با رشد 4.6 درصدی، الجزایر با رشد 3.8 درصدی و امارات با رشد 3.4 درصدی پیش از ایران قرار گرفته اند. رشد اقتصادی عربستان نیز تنها 0.8 درصد پیش بینی شده است. اقتصادهای عراق و کویت رکودی خواهد بود و به ترتیب رشد منفی 2.7 درصد و منفی 0.6 درصد را در این سال تجربه خواهند کرد.