مقالات

نقش اقتصاد بر زندگی مردم

نقش اقتصاد بر زندگی مردم

نقش اقتصاد بر زندگی مردم

نقش اقتصاد بر زندگی مردم توضیح می‌دهد که چطور مردم در بازار با هم در  تعامل هستند تا آنچه را که میخواهند به دست آورند و یا اهداف خاص را به انجام رسانند. بنابراین تحلیل اقتصادی در تمامی ابعاد جامعه کاربرد دارد، از بازرگانی، دارایی، مراقبت بهداشتی گرفته تا موضوعات متنوعی از قبیل آموزش و پرورش، خانواده، حقوق، سیاست، نهادهای اجتماعی و علوم پایه .

اقتصاد، زندگی روزمره‌‌ ما انسان‌‌ها را به طور آشکار و پنهان تحت تاثیر قرار می‌‌دهد. از منظر فردی، اقتصاد بسیاری از گزینه‌‌های انتخابی ما در مورد کار، اوقات فراغت، نحوه‌‌ی مصرف و پس‌‌انداز پول را در یک چهارچوب مورد بررسی قرار می‌‌دهد. زندگی ما نیز تحت تأثیر شاخص‌های اقتصادی گسترده‌‌تر مانند تورم، نرخ بهره و رشد اقتصادی قرار دارد. نیروی انسان‌‌ها کنترل کمی بر اوضاع دارد، اما می‌‌تواند کم و بیش زندگی ما را تغییر دهد.

در سال‌های اخیر نابرابری اقتصادی در دنیا افزایش یافته و به بالاترین سطح در یک قرن اخیر رسیده است ولی این نابرابری اقتصادی تنها در میزان درآمد و میزان هزینه ما در زندگی تاثیر ندارد بلکه روی نحوه تفکر ما در زندگی، نحوه پاسخگویی ما به شرایط پراسترس، عملکرد سیستم ایمنی بدن و حتی دیدگاه‌های اخلاقی ما تاثیر‌گذار است.

 اقتصاد کشور بالا باشد، ولی با آنکه در سال های اخیر همواره نسبت بالایی از میزان تولید ناخالص ملی کشور به سرمایه گذاری اختصاص یافته و این حجم از سرمایه گذاری برای رشد اقتصادی حدودا 8 درصدی و کاهش سالانه 2 درصدی نرخ بیکاری کفایت می کند. مهم ترین منبع اقتصادی هر کشوری نیروی انسانی آن کشور می باشد، اما متاسفانه کشور ما از این منبع نیز مانند سایر منابع استفاده بهینه ای نمی کند و به همین دلیل بازار کار جامعه با نواقص و نارسایی هایی مواجه شده است. معضل بیکاری یک ناهنجاری اقتصادی-اجتماعی است که رفع آن در دستور کار دولت قرار میگیرد.

بیکاری و تاثیر آن بر جامعه

بیکاری بخش قابل توجهی از جوانان کشور که می توانستند به نیروی عظیم سازندگی تبدیل شوند، منشاء یاس و ناامیدی جوانان کشور نسبت به آینده و ریشه بسیاری از مشکلات اجتماعی است؛ مساله ای که ریشه یابی عامل اصلی بیکاری در ایران را به دغدغه ای جدی تبدیل می کند. با وجود اعلام آمار رسمی 5/14 درصدی نرخ بیکاری در ایران، نرخ بیکاری در میان جوانان و نیز نرخ بیکاری در مناطق محروم و توسعه نیافته کشور بالاتر بوده. برای افزایش موقعیت های شغلی، لازم است تولید ناخالص ملی کشور با نرخ بالایی رشد کند و برای شکل گیری رشد بالای تولید کالا و خدمات، لازم است میزان سرمایه گذاری در

تورم و آثار آن در زندگی اقتصادی

گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که میزان تورم کلی کشور در پایان سال گذشته به ۳۷.۶درصد رسیده است. این درحالی است که نرخ تورم نقطه به نقطه، یعنی آبان 99 نسبت به آبان 98، به حدود 47درصد افزایش پیدا کرده است. عدد بزرگی که ایران را در میان 5 کشور اول دارای بالاترین تورم‌ها در دنیا قرار می‌دهد و نشانه‌هایی از بی‌ثباتی اقتصادی، نوسانات ارزی و ساختار بیمار اقتصاد ایران را به رخ می‌کشد. اقتصاددانان معتقدند که افزایش نوسانات تورم موجب کاهش قدرت پیش‌بینی و بی‌اعتمادی نسبت به آینده می‌شود. تورم از جمله شاخص‌هایی است که برای افراد جامعه به‌طور مستقیم قابل لمس است و ارتباط مستقیمی با سطح رفاه مردم و فعالیت‌های فعالان اقتصادی دارد. در واقع تورم چیزی بیشتر از مساله اقتصادی است که در ساختارهای اجتماعی و سیاسی رخنه کرده و تقریبا بر همه پدیده‌های اجتماعی و اقتصادی تاثیرگذار است. تورم موجب شده تا 7 اثر ناگوار بر زندگی این «جامعه نمونه» باقی بماند. از نظر پژوهشگران، تورم باعث «بحران انگیزه»، «عطش پول»، «غلتیدن در ابهام و روزمرّگی»، «عادی‌پنداری»، «قناعت‌پیشگی»، «ناهنجاری‌های تعاملی» و «بزرگسالی زودرس» شده است.

مثلا: اگر خانواده ای از نظر اقتصادی در شرایط مطلوبی قرار نداشته باشد، همواره سعی می کند به هر طریق ممکن از اجتماع دوری کند و اگر زمانی به ناچار در اجتماع حضور می یابد، احساس خجالت و شرمساری می نماید، که در بسیاری موارد اینگونه خانواده ها دچار آنچنان مشکلاتی می گردند که نابسامانیهای اجتماعی را پدید می آورد. این افراد دچار سرخوردگی شده و مولد حرکات ضد اجتماعی می شوند، که اجتماع ناگریز در مقابل رفتار قهر آمیز با آنان خواهد کرد.

همینطور، بسیاری از بیماریهای روحی روانی عمیقا در ارتباط با وضعیت اقتصادی افراد قرار دارند، که اگر این افراد در چنین شرایط نامناسب مالی قرار نداشتند، کمتر و بعضی ها اصلا به این نوع بیماریها مبتلا نمی گشتند. افراد به علت عدم توانایی مالی، همواره خود را از اجتماع دور نگه داشته تا مورد کم توجهی دیگران قرار نگیرند، به همین دلیل زمانی که این فاصله به نهایت خود برسد می تواند هم برای این افراد و هم برای جامعه خطرات بسیاری در پی داشته باشد.

اقتصاد و معضلات اجتماعی

عامل اصلی خیلی از معضلات هر جامعه ریشه درمسائل مالی دارد. تحقیق درباره ی یک جامعه و مناسبات اجتماعی نشان می دهد، آنانی که از نظر اقتصادی در وضعیت مطلوبی هستند از نظر اجتماعی نیز دارای موقعیت و شرایط بهتری هستند و برعکس آنانی که از نظر اقتصادی د روضعیت نابسامانی بسر می برند. از نظر اجتماعی نیز دارای وضعیتی آشفته و بهم ریخته می باشند که تداوم این آشفتگی ها مشکلات روحی و روانی و سرانجام معضلات اجتماعی را در پی خواهد داشت.

برای رونق و توسعه اقتصادی چه باید کرد؟

1.توسعه فرهنگی و آموزشی

2.جلوگیری از فرار مالیاتی

3.رشد و توسعه گردشگری

4.استفاده هوشمند از آب‌های آزاد کشور

5.واگذاری زمین برای ساخت مسکن و کار

نتیجه گیری

مسئله اقتصاد و ادامه پیشرفت های علمی باید در اولویت کار مسئولان قرار گیرد. رهبر انقلاب با توجه به اینکه دغدغه توسعه و نیل به پیشرفت, یکی از اهداف اساسی جوامع کنونی می باشد, لزوم حمایت از تولید, اعتدال در مصرف و شکوفایی اقتصاد کشور, بیش از پیش احساس می گردد.حمایت از تولیدات داخلی و آموزش افراد به رعایت الگوی مصرف, پیامدهای متعددی در جامعه دارد. رشد اقتصادی, اشتغال زایی و رفع بیکاری, افزایش درآمد, شکوفایی استعدادهای داخلی, رشد تجارت و بازرگانی بین المللی, پیشرفت صنایع و کارخانجات و بسیاری از نتایج مفید اجتماعی و اقتصادی که در نهایت به توسعه پایدار و طولانی مدت منجر می گردد. زیرا یکی از لوازم توسعه پایدار, رشد تولید داخلی و تبدیل آن به کالاها و محصولات با کیفیت جهت مصارف داخلی است. بعد از تامین نیازها و احتیاجات ملی, تولیدات جهت صادرات به دیگر کشورها عرضه می شود و گسترش صادرات و تجارت در عرصه بین المللی, جامعه را به یک قدرت بزرگ و مستقل اقتصادی تبدیل می سازد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *